fletxa

fletxa estat previ. planta baixa

estat previ. planta baixa

estat previ. planta altell

estat previ. planta altell

planta baixa

planta baixa

planta altell

planta altell

secció

secció

fletxa

adreça/ carrer roc boronat. barcelona
superfície construïda/ 110 m2
projecte/ 2018
obra/ 2019

arquitectes projecte/ vora (pere buil, toni riba)
col·laboradors/ zoí casimiro, marina pina, pol bosch, aleksandra mazewska
arquitectes obra/ vora (zoí casimiro)
constructor/ fórneas-guida
promotor/ privat
fotografies/ adrià goula

es tracta de la reforma d’un antic local comercial de dues plantes al barri del poblenou, dins de l’àmbit del 22@. l’edifici és de l’any 1906. en origen, el pis de dalt havia sigut un petit habitatge associat al negoci. en una fase posterior s’havia cobert el pati posterior per a ampliar la fondària del local.

la reforma converteix el local en habitatge-estudi per a una parella, que inclou un espai per a gravacions de vídeo i fotografia.

la primera decisió important del projecte va ser l’obertura d’un doble espai arran de la façana posterior, que per l’orientació de local permet fer arribar la llum natural directa a tot l’habitatge. l’estudi es col·loca sota la terrassa, l’espai més fosc i per tant adequat al seu ús, i per altra banda relacionat amb la sala d’estar per la promiscuïtat casa-treball dels clients.

la planta baixa concentra els espais d’ús diürn, i la primera planta els dormitoris. l’escala s’ubica en un racó, oberta a la sala, i connecta aquesta i la terrassa. les habitacions queden segregades d’aquest recorregut principal.

respecte a la façana, l’apartament s’enretira lleugerament, generant una façana interior i un espai coixí entre l’apartament i el carrer, millora de l’aïllament acústic i amb espai per a comptadors i escomeses, i per a poder guardar bicicletes, etc...

la configuració de l’espai es fa mitjançant caixes de fusta que contenen els serveis (banys, armaris, fins i tot el llit), configurant així un espai fluïd però articulat per a les circulacions i els espais d’estar. a la planta primera, aquestes caixes no arriben al sostre, permetent una percepció total de l’espai.

al voltant de la sala d’estar es configura la circulació principal de la casa: la pujada fins a la terrassa, la galeria posterior i una passera oberta per a accedir a les habitacions. l’habitació principal, al primer pis, també està oberta cap a la sala. les escales, passeres i baranes es formen amb serralleria d’acer. les baranes tenen brèndoles extremadament fines, quasi inaparents, i alguns trams de xapa d’acer plegada per a recollir trams corbs que s’adeqüen a la geometria truncada del perímetre de la planta.

a nivell d’acabats, es combinen trams de paret enguixats i amb obra vista repicada. el paviment és continu, de microciment, i les caixes de fusta de contraxapat amb acabat de bedoll. tot de colors clars. a l’espai d’entrada, exterior i a la terrassa, s’han reservat els colors naturals de la ceràmica, sense pintar.

reforma d’un antic local comercial de dues plantes al barri del poblenou, convertint-lo en habitatge-estudi per a una parella de professionals, que inclou un estudi de gravació.

 

 

+més
+dades