fletxa

fletxa

premi ARCO 2006-2007. a les millors obres de la província d’Almería. Premi “arquitecto novel”.

adreça/ calle elcano 4. el alquián (almería)

superfície construïda/ 150 m2

projecte/ 2000-2003
obra/ 2003-2006

arquitectes projecte/ vora arquitectura (pere buil)
arquitectes obra/ vora arquitectura (pere buil)
col•laboradors en el projecte/ jordi fornells
projecte estructura/ jordi pi martínez
arquitecte Tècnic/ dolores escámez
constructor/ 1ª fase josé carmelo mañas. 2ª fase josé castillo
promotor/ ezequiel hernández iribarne

fotografies/ adrià goula

a nivell urbà, l'edifici està situat en ple centre del pobles pescador de el alquián. en emplaçar-se en una cantonada de dos carrers molt estrets, l'edifici evita la relació directa amb els carrers, tancant l'habitatge en les plantes baixa i primera, que s'obren cap a un espai obert interior, controlat i tèrmicament beneficiós. contràriament, l'àtic s'obre àmpliament cap a la terrassa sobre el carrer, que permet visuals més enllà, cap al mar, per sobre de l'església. com a volum, l'edifici s'alinea en altura als edificis veïns, per a integrar-se amb l'entorn immediat.
tancat i amb façanes molt cegues, l'edifici no està molt lluny del llenguatge arquitectònic popular regional més aviat massiu, de parets encalades, amb poques obertures i més aviat petites, sense deixar de ser un edifici de referències contemporànies.

l'habitatge s'organitza al voltant d'un pati de petites dimensions, i una peça central de bany que estructura les circulacions. l'amplada del pati s'alinea al retranqueig mínim exigit per a l'àtic, de manera que aquest s'integra volumètricament al conjunt i l'edifici es percebi com un tot.
el pati és usat com a espai d'extensió de la casa, a nivell visual i físic, protegit climàticament, convertint-se en una sortida ampla a l'exterior sense perdre la intimitat domèstica, i es configura com el cor de la casa, cap on s'obren tots els espais habitables.
l'edifici es construeix de manera simple i econòmica, amb murs de càrrega de blocs ceràmics tipus termoarcilla en tot el seu gruix, que assumeixen totes les funcions que un mur de tancament ha de complir (estructural, aïllament tèrmic i acústic...), arrebossat i pintat per l'exterior i enguixat per l'interior.

premi ARCO 2006-2007.

+més
+dades